
Er was een tijd dat je gewoon iemand kon ontmoeten in de supermarkt.
Je reikt tegelijk naar de laatste avocado, jullie lachen, je maakt een opmerking over z’n rijpheid — die van de avocado dan — en BAM: vonk!
Tegenwoordig? Als je tijdens datzelfde moment te lang oogcontact houdt, ben je niet flirterig maar “intimiderend”.
En dan kun je die avocado dus gewoon inleveren bij de rechter als bewijsstuk A.
Sinds juli 2024 is straatintimidatie officieel strafbaar. “Een opmerking, gebaar of geluid dat als vernederend, onterend of vreesaanjagend wordt ervaren.”
Aha. Dus als je als man “wat zie je er mooi uit” zegt tegen een vrouw, en zij had net een rotdag, een koffie over haar blouse en de wind tegen — dan zou ze zomaar kunnen vinden dat jij dat zegt om haar neer te sabelen.
En dan staat er ineens 4.100 euro op de bon. Zonder flessenpost, zonder kusje op het eind.
Natuurlijk, het is goed dat intimidatie wordt aangepakt. Niemand vindt het fijn als je op straat wordt uitgescholden of achterna gezist. Maar de slinger is doorgedraaid.
Wat vroeger “flirten” was, heet nu “grensoverschrijdend gedrag.”
De enige veilige plek om liefde te uiten is de chatbalk. Maar daar moet je ook oppassen: één verkeerd geplaatste aubergine-emoji en je krijgt een digitaal contactverbod.
Stel je voor:
Je zit op een terras.
Je ziet iemand, jullie kijken, glimlachen, jij zwaait voorzichtig.
Hij/zij kijkt terug.
Jij steekt je duim op.
Iemand filmt het.
Het belandt op X met de caption: "Deze man zwaaide naar me, ik voel me onveilig."
Hashtag #cancelzaterdag.
Dating is veranderd in een risicosport met juridische gevolgen. Vroeger was er het risico dat je afgewezen werd. Nu is het risico dat je wordt aangeklaagd. En zeg nou zelf: een blauwtje lopen is een stuk goedkoper dan 4.100 euro boete plus een veroordeling wegens “flirten zonder vergunning”.
En sociale media? Die maken het alleen maar erger. We leven in een tijd waarin mensen liever scrollen dan staren — want staren is creepy. Iedereen is op zoek naar “connectie” maar dan wel via een glasvezelkabel. De liefde moet tegenwoordig uit de cloud komen, want in het wild is het te gevaarlijk geworden.
Dus mensen, blijf binnen, swipe voorzichtig, stuur geen emojis met suggestieve fruitsoorten en kijk vooral niemand meer aan in de trein. Spontaniteit is dood. Romantiek is geprivatiseerd. En de klantvriendelijkheid van de liefde? Die is definitief overgenomen door de juridische afdeling.
Welkom in 2025. Waar flirten voelt als het invullen van een belastingformulier — vol risico’s, kleine lettertjes en de constante angst dat je per ongeluk iets verkeerd hebt aangeklikt.
De enige romantische spanning die nog legaal is, zit hem in het wachten op een leesbevestiging...
Reactie plaatsen
Reacties